Old 05-06-2004, 10:03 PM   #1
Bob Pickering
Senior Member
 
Bob Pickering's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 357
Default Grain, Scanning and Fuji Film looking for answers please

Greetings ladies and gents.

I have been pulling my hair out trying to sort out this wicked bad grain I have been getting in the sky on some of my shots. You only see it when I scan (scanning 300 DPI and using Fuji 100 film)

I then looked at a number of photos and scans I did with Kodak 100 sped film and the scan quality seemed so much better.

I get my film developed at Winn Dixie so I do not know if that matters or not.

Anyway I think my problem is the Fuji does not tend to scan as well does Kodak and I thought I read somewhere that Kodak film is better in general for scanning.

I shoot most of my stuff with my Nikon FE 10

Is this a possible theory? Does anyone else have this same experiance? Any recomendations?

Thanks

Bob and Janice
Bob Pickering is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2004, 01:01 AM   #2
Curtis Wininger
Senior Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Blacksburg, VA/Gate City, VA
Posts: 120
Send a message via ICQ to Curtis Wininger Send a message via AIM to Curtis Wininger Send a message via MSN to Curtis Wininger
Default

Fuji makes some really nice slide film. If there's no grain in your slide but there is in your scan, chances are the problem is occuring somewhere in the conversion from slide to the digital picture.

Maybe your scanner doesn't scan slides as well as it scans prints or negatives. Are you using different scanners, one for prints and one for slides?

Winn Dixie probably isn't the best place to get film developed. But that's not the problem if there's no grain in your hard copy.
__________________
------------
Curtis Wininger
RailPictures.net Photo Screener
Curtis Wininger is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2004, 05:06 AM   #3
Ken Carr
Senior Member: Vegasrails
 
Ken Carr's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Henderson Nevada
Posts: 285
Default fuji film

When using my Rebel TI I now and have for some time use Fuji Film normally 100 ASA or Fuji 200 ASA. Previously I used Kodak film normally 200 ASA since 100 was hard to find in the qualities I needed. I found that I had the reverse Kodak had a lot of grain some times in Kodak more expensive versions, while with Fuji that has been minimal.
With Fuji film my rejection for grain has been non existance. I also pay attention to who develops my film. If I had the time and better equipment I do it my self. But my professional developer takes good care of his equipment and charge a reasonable amount for developing. I would not take it to Win Dixie or Walmart for my developing needs. I believe you get what you pay for.....THat's two cents.....
__________________
Regional Coordinator for Operation Lifesaver
Southern Nevada and Southern Utah

See what I do for fun along the rails and in the desert

See some of my slide shows


Click Here to view my photos at RailPictures.Net!
Ken Carr is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2004, 12:25 AM   #4
Bob Pickering
Senior Member
 
Bob Pickering's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 357
Default Thank You!

OK that is interesting. I will have to compare more and see what is up. I may look at a different developer though I never had a problem before with Winn Dixie

Thanks again

Bob
Bob Pickering is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 10:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.